At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus. Itaque earum rerum hic tenetur a sapiente delectus, ut aut reiciendis voluptatibus maiores alias consequatur aut perferendis doloribus asperiores repellat.
ok. So let's say that leah's age is the variable x. then john must be x + 5 right? since john is 5 years old then leah. and you are given the total sum of theirages which is 41. so you can rwite john + leah = 41 which is equivalent to x+5 + x = 41 ... 2x + 5 = 41 and this equation can be solved now. So 2x = 41 -5 = 36 therefore x = 18 so leah's age is 18. hence john's age is 18 + 5 = 23. and if you double check 23 + 18 it adds upto 41! :)
ok one moment i am going in the military so all this work has to be done without a calculator and me and math do not mix well
how did you get 2x
ok no problem. think about problems similar to these in this manner: you don't know the age of leah or john right? HOWEVER, we are given the relation between the two. and that relation is that john is 5 years older. so now you can say since we dont know the age of leah, let's just say its some random number - so we say let it be equal to X. since we dont know what X is. then we say ok so we know age of leah is X. therefore using the rlation of john, john's age must be x +5 right? since he's 5 years older. now you are given the sum of their ages. so the age of leah + age of john must be 41. so we can say that x (leahs age) + 5+x (johns age) = 41. so x + x + 5 = 41. Now whenever you add variables, we just sum them up. so say if we knew that x = 2. then 2 + 2 = 4 right? similarly 2*2 is also 4 right? so we can ssay using the same logic that since we have x + x = some number then x + x = 2 * x. makes sense? and then you can solve the equation 2x + 5 = 41 like i did before.
hang on one min, is sue, john and leahs ages all equal 41?
ok so if sue's age is x, then leah's age must be x+6 since she is 6 years older . then it says john is 5 years older than leah. so compared to leah whos 6 years older then sue, then john must be 11 years older than sue. so john is x+11. so from here we know that their total sum is 41. so we can say that: x + (x+6) + (x+11) = 41. soo x+ x+ x+ 17 = 41 Hence 3x = 24. and x = 8. Therefore sue's age must be 8. then leah's age is 8+6 = 14. and john is 8+11 = 19.