anonymous
  • anonymous
Two cyclists start biking from a trail's start 3 hours apart. The second cyclist travels at 10 miles per hour and starts 3 hours after the first cyclist who is traveling at 6 miles per hour. How much time will pass before the second cyclist catches up with the first from the time the second cyclist started biking?
Mathematics
  • Stacey Warren - Expert brainly.com
Hey! We 've verified this expert answer for you, click below to unlock the details :)
SOLVED
At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus. Itaque earum rerum hic tenetur a sapiente delectus, ut aut reiciendis voluptatibus maiores alias consequatur aut perferendis doloribus asperiores repellat.
katieb
  • katieb
I got my questions answered at brainly.com in under 10 minutes. Go to brainly.com now for free help!
radar
  • radar
This calls for the relationship of distance equals speed or rate times the time. d=rt You are given their respective speeds, and the different start times. They will catch up when each has traveled the same distance. So distance will be equal. Set up and equation for each getting their distance and then equate the two equations.
radar
  • radar
#1 speed is traveling at 6 mph let his time be t. His distance will be 6t. Clear so far??
anonymous
  • anonymous
yes

Looking for something else?

Not the answer you are looking for? Search for more explanations.

More answers

radar
  • radar
#2 speed is 10 mph his time is 3 hours less than #1, (He left 3 hrs after #1) his distance will be 10(t-3)
radar
  • radar
When the distances are equal they have met. 6t=10(t-3) 6t=10t-30 -4t=-30 t=30/4=7.5 hrs #1 travels 7.5 * 6=45 mi. #2 travels 4.5*10 =45 mi It checks.
radar
  • radar
7.5 hours after the first cyclist left, they meet up.
radar
  • radar
Did you follow with understanding?
anonymous
  • anonymous
yes,thanku...

Looking for something else?

Not the answer you are looking for? Search for more explanations.