At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus. Itaque earum rerum hic tenetur a sapiente delectus, ut aut reiciendis voluptatibus maiores alias consequatur aut perferendis doloribus asperiores repellat.
\[\huge VEDIC \;\;\;\; MATHS \]
.Adding Time _______________ Here is a nice simple way to add hours and minutes together: Let's add 1 hr and 35 minutes and 3 hr 55 minutes together. What you do is this: make the 1 hr 35 minutes into one number, which will give us 135 and do the same for the other number, 3 hours 55 minutes, giving us 355 Now you want to add these two numbers together: 135 355 ___ 490 So we now have a sub total of 490. What you need to do to this and all sub totals is add the time constant of 40. No matter what the hours and minutes are, just add the 40 time constant to the sub total. 490 + 40 = 530 So we can now see our answer is 5 hrs and 30 minutes!
Multiplication of 99 with any number (You can't use this rule for other numbers) Let me explain this rule by taking examples ____________________________________________ 1. 46*99 = 46*(100-1) = 46*100-46 = 4600-46 = 4554. 2. 362*99 = 362*(100-1) = 36200-362 = 35838. Understand the rule by 1 more example 2841*99 = 2841*(100-1) = 284100-2841 = 281259
Square of a 2 digit number ending with 5 (You can't use this rule for other numbers) _______________________________________________________________________________ Let me explain this rule by taking examples 35^2 = 3*(3+1) ---25 = 1225 Example. Other example 95^2 = 9*(9+1) ---25 = 9025
Multiplication of any two numbers, both ranging from 11 to 19. (You can’t use this rule for other numbers) ____________________________________________________________________________________ Let me explain this rule by taking examples 13*19 = (13+9)*10 + (3*9) = 220 + 27 = 247 Means add first number and last digit of the second number take zero in the third place of this number then add product of last digit of the two numbers in it. Example. 18*14 = (18+4)*10 + (8*4) = 220 + 32 = 252
wel thats end of today's tutorial :) hope you all found it useful ! P.S. wish i was better at latexing could have made it more attractive :)
Have you given multiplication of 11 with any number ?
can you solve it and then clear to me. 29*15=? in 10 sec.
plz reply by drawing!!!!
yaaa......another one !!!!!! can i?
haha u testing me? :P
I would do 30*15-15=435
no!!!!!! its a nice .....tutorial for checking it
Bring in more (tests) !!!
56^2 plz reply by drawing
No drawing required, it's mental math. 3136=(25+6)*100+6^2
The 6's comes from (56-50).
i don't understand!!!!!!
Here how this works: We split 56=50+6 So 56^2 = 50^2+2*50*6 + 6^2 = 2500+600 + 6^2 =(25+6)*100+6^ QED
no, by vedic method!!!!
that calls for me :)
\( \huge 56^2 = (50+6)^2 = 50^2+2*50*6+6^2 =2500+600+6^2 =(25+6)*100+36 \)
pls wait i am a bit bsy
Intellectual matters trump over food, unless of course you are "requested" to eat food by a superior being.
well in this method we take something called base for computation of square
Interesting "rencontre". Will meet some other time! Thanks to all! :)
for 56^2 we take 50 as base
ok now what we do is find out deficiency or excess from base .here it is +6
srry i am multitasking talking to a friend also ! :P
ok then ...then we add the excess to the original number that will be 56+6=62
now multiply this number with the base ,here we took base as 50 so 62*50=2100
ya now simple add square of deficiency to get final answer! ie 3100+(6)^2=3136 thats all!
yep! That's great, because it works for all squares. The one I showed only works around 50 (special case that you can add to Vedic math! :P )
exactly i am planning to explain this topic in detail in next tutorial !! thanks to all those who made this tutorial more interactive and interesting.
Send me an invitation in your next tutorial! Until now, I don't know anything about Vedic math, but I love mental math! Thanks and talk to you soon! :)
It's also another fast method using identities ;)
2500+36+600=3136, right ;)
did u do that in ur head?
6400+4-320=6404-320=5084 & no, I only remembered the property :)
sorry folks gtg ....gn8 !
Ok ! bye ;)
very informative !!
@mayankdevnani check if it helps u 56^2 square of 6 is 36 and square of 5 is 25 hence square of 56 is (25+6)36=3136 square of 59 is (25+9)81=3481 square of 52 is (25+2)04=2704.... and so on only for nos between 51 -59
i liked this special case mathmate mentioned :)
Wait is this the same math that I see on TV ads?
TV ads o.O?
this is vedic maths
there are many more like these silly things i doubt fo Vedic maths
Yeah I've seen this on TV. People selling videos and tell you how to do it. They advertise it as a world secret or something lol
lol yeah I know it's just funny how it reminded me of that TV ad.
Mathematics should be used to simplify understanding and pacify computation rather than jolting from simpler to a long computing technique
You can use the same method for 78^2 (excess = 28) 78^2 = (25+excess)*100 + excess^2 = 5300+784=6084 Same as before, but you need to know 28^2=784. Alternatively, you do deficiency of 78 (from 100) = 22 78^2 = (78-deficiency)*100+deficiency^2=(78-22)*100+22^2=5600+484=6084 If you don't memorize/calculate large squares like 22 or 28, you can use the Vedic method: Deficiency from 80 = 80-78=2 78^2=(80-deficiency)*80+deficiency^2=80*76+2^2=6080+4=6084 You can do all of the above in your head.
there's one problem with the method of adding time...for example: 1:00 + 1:00 = 2:00 right? 100 + 100 = 200 and 200+40 = 240 so it's 2:40 ...not 2:00 there should be one more condition under certain circumstance to use your method for adding time.
@tamtoan thanks for pointing it out ..But I think that case is already understood if one of the time is x:00 and other is y:z we actually do not need any trick at all we already know that the sum =x+y:z .
how about , 1:20 + 1:25 = 2:45 but 120+125+40 =285 so what is the time with 285 now ?