At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus. Itaque earum rerum hic tenetur a sapiente delectus, ut aut reiciendis voluptatibus maiores alias consequatur aut perferendis doloribus asperiores repellat.
Let M = amount of money Matt spent J = amount of money Jeff spent T = amount of money Todd spent
if "Matt spent $25 less than Todd", then we cay say that M = T - 25
if "Jeff spent 3 times as much as Matt", then we know J = 3*M
"they spent a total of $275", so we can say M+J +T = 275
how do we find the variables?
now use the 3 equations together to solve M+J+T = 275 ... start with the 3rd equation M+3M+T = 275 ... plug in J = 3M (replace J with 3M) 4M+T = 275 ... Combine like terms. 4(T-25)+T = 275 ... plug in M = T - 25 (replace M with T-25) 4T-100+T = 275 ... distribute I'll let you finish up
notice how all 3 equations were involved and how we went from an equation with 3 variables to an equation with one variable
so does todd equal x?
todd is T
what do you get when you solve 4T-100+T = 275 for T
that's too high
so far, so good, keep going
its a decimal right?
no, it's a whole number
i got 25.4..
sorry i typed 27 lol
5t-100=275 5t-100+100=275+100 ... Add 100 to both sides. 5t+0 = 375 ... Combine like terms. 5t = 375 t = ???
ah i gotcha
good, so Todd spent $75
now that you know that T = 75, you can use this and the other equations to find M and J
so we add all the answers up or subtract?
what were the 3 original equations
since T = 75 and we have the equation M = T - 25, we can say this M = T - 25 M = 75 - 25 .... replace T with 75 (since T = 75) M = 50 So Matt spent $50
m= t-25 3xm m+j+t
but i thought matt was 45?
J = 3*M J = 3*50 ... replace M with 50 (since we now know that M = 50) J = 150 So Jeff spent $150
Summary: Todd spent $75 Matt spent $50 Jeff spent $150
not sure how you got $45
damn girllllll..... you shouldnt be talking to this loser you should kik me ;)
i thought matt's equation was m-25,
SwoleNerd this is a study site, not facebook
and i dont have kik.
lol girl how old are you im 15
ok jim i have another question.
Matt's equation is M = T - 25
replace T with 75 (remember we found that T = 75) and you'll get M = 50
ok i got it.
what's your other question?
its really long so hold on.
At the end of the lacrosse season, the coach always posts the names of the top 5 scorers and the number of goals each person scored throughout the season. this year, the coach, who is also a math teacher, decided to have some fun with his players. this is what he posted.
Erin scored the least number of goals. Macy scored 4 times as many goals as Erin. Carly scored 2 goals less than Macy. Shelly scored one half as many goals as carly. Molly scored 1 more goal than Macy.
If the total number of team goals for the season was 253, determine how many goals each of the top 5 players scored.
sorry still reading and thinking
let's start by setting up variables Let E = number of goals Erin scored Ma = number of goals Macy scored C = number of goals Carly scored S = number of goals Shelly scored Mo = number of goals Molly scored
"Macy scored 4 times as many goals as Erin." means Ma = 4*E
"Carly scored 2 goals less than Macy." means C = Ma - 2
"Shelly scored one half as many goals as carly." means S = C/2
"Molly scored 1 more goal than Macy." means Mo = Ma + 1
"the total number of team goals for the season was 253" so we know that E + Ma + C + S + Mo = 253
because Ma = 4*E, we can solve for E to get E = Ma/4
E + Ma + C + S + Mo = 253 E + Ma + C + S + Ma + 1 = 253 ... plug in Mo = Ma + 1 E + Ma + C + C/2 + Ma + 1 = 253... plug in S = C/2 E + Ma + Ma - 2 + (Ma - 2)/2 + Ma + 1 = 253... plug in C = Ma - 2 Ma/4 + Ma + Ma - 2 + (Ma - 2)/2 + Ma + 1 = 253... plug in E = Ma/4 Ma/4 + 3*Ma + (Ma - 2)/2 - 1 = 253 Ma/4 + 3*Ma + Ma/2 - 2/2 - 1 = 253 Ma/4 + 3*Ma + Ma/2 - 1 - 1 = 253 Ma/4 + 3*Ma + Ma/2 - 2 = 253 Ma/4 + 12*Ma/4 + 2Ma/4 - 2 = 253 (Ma + 12*Ma + 2Ma)/4 - 2 = 253 (15Ma)/4 - 2 = 253 (15Ma)/4 = 253+2 (15Ma)/4 = 255 15Ma = 255*4 15Ma = 1020 Ma = 1020/15 Ma = 68 So Macy scored 68 points E = Ma/4 E = 68/4 E = 17 Erin scored 17 points Mo = Ma + 1 Mo = 68 + 1 Mo = 69 Molly scored 69 points C = Ma - 2 C = 68 - 2 C = 66 Carly scored 66 points S = C/2 S = 66/2 S = 33 Shelly scored 33 points Summary: E = 17 Ma = 68 C = 66 S = 33 Mo = 69