Two trains leave the station at the same time, one heading west and the other east. The westbound train travels 16 miles per hour slower than the eastbound train. If the two trains are 320 miles apart after 2 hours, what is the rate of the westbound train? Do not do any rounding.

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus. Itaque earum rerum hic tenetur a sapiente delectus, ut aut reiciendis voluptatibus maiores alias consequatur aut perferendis doloribus asperiores repellat.

Get our expert's

answer on brainly

SEE EXPERT ANSWER

Get your free account and access expert answers to this and thousands of other questions.

A community for students.

Two trains leave the station at the same time, one heading west and the other east. The westbound train travels 16 miles per hour slower than the eastbound train. If the two trains are 320 miles apart after 2 hours, what is the rate of the westbound train? Do not do any rounding.

Mathematics
I got my questions answered at brainly.com in under 10 minutes. Go to brainly.com now for free help!
At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus. Itaque earum rerum hic tenetur a sapiente delectus, ut aut reiciendis voluptatibus maiores alias consequatur aut perferendis doloribus asperiores repellat.

Get this expert

answer on brainly

SEE EXPERT ANSWER

Get your free account and access expert answers to this and thousands of other questions

|dw:1444608714555:dw|
|dw:1444608927631:dw|
\(speed = \dfrac{distance}{time} \) \(distance = speed \times time\) Distance traveled by the eastbound train: \(d = st\) \(d = 2v\) Distance traveled by the eastbound train: \(d = st\) \(320 - d = 2(v - 16)\) Sum of the distances = 320 miles: \(~~~~~~~~~~~d = 2v\) \(320 - d = 2(v - 16)\) Add the two equations above: \(d + 320 - d = 2v + 2(v - 16)\) \(320 =2v + 2v - 32\) \(320 = 4v - 32\) \(352 = 4v\) \(v = 88\) The eastbound train travels at 88 mph. The westbound train travels at 88 mph - 16 mph = 72 mph Check: In 2 hours, the eastbound train travels 2 * 88 miles = 176 miles In 2 hours, the westbound train travels 2 * 72 miles = 144 miles Since 176 miles + 144 miles = 320 miles, our answer is correct.

Not the answer you are looking for?

Search for more explanations.

Ask your own question

Other answers:

Please note that the answer is 72 mph, since the question asks for the speed of the westbound train.
Thank you Thank you so much. Oh my god I love you.
You're welcome.

Not the answer you are looking for?

Search for more explanations.

Ask your own question